Wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk - wat kost het?

wortel behandelingskosten

Als bacteriën de binnenkant van de tand zijn binnengedrongen en een infectie van het zenuwweefsel hebben veroorzaakt, kan endodontische behandeling de tand vaak redden. De zorgverzekering dekt niet altijd de kosten van deze behandeling, wat zeker de moeite waard is. In dit interview met de kostentracker-expert leest u met welke uitgaven u te maken krijgt, hoe de grotendeels pijnloze procedure werkt en nog veel meer.

Wanneer betaalt de zorgverzekeraar de kosten van de wortelkanaalbehandeling?

Kostentracker: deze behandeling wordt alleen gedekt door een ziektekostenverzekering met beperkingen. De wettelijke ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten alleen als de tand als behoudwaardig wordt aangemerkt. Dit is het geval wanneer de wortelkanalen diep en grondig kunnen worden gereinigd. Alleen dan kan de worteltop volledig worden verzegeld, wat een voorwaarde is voor het overnemen van kosten.

Voor de achterste kiezen (kiezen) is deze regeling zelfs nog nauwer. Hier betaalt de zorgverzekering alleen in deze gevallen de kosten van de wortelkanaalbehandeling:

 • Een gesloten rij tanden kan worden verkregen.
 • De rij tanden zou aan één kant naar achteren worden ingekort, d.w.z. de laatste tand in de kaak zou ontbreken.
 • De aangetaste tand heeft een bestaande en nog functionele prothese (prothese).

Als deze punten niet van toepassing zijn, wordt een tand niet geacht het behoud waardig te zijn. De extractie wordt dan verstrekt als een uitkering. Desalniettemin is het vaak aan te raden om toch voor een wortelkanaalbehandeling te kiezen, ook als je de kosten volgens het privé vergoedingsschema volledig uit eigen zak moet betalen.

Wanneer moet ik de behandelingskosten zelf betalen?

Kostentracker: soms hebben patiënten tanden met sterk gebogen wortels of blindelings aflopende wortelkanalen. Als de anatomische omstandigheden zo moeilijk zijn of als er complicaties optreden, vergoeden de wettelijke zorgverzekeraars de kosten van de wortelkanaalbehandeling meestal niet meer.

Helaas zijn veel procedures die het succes van de behandeling kunnen garanderen, niet opgenomen in de catalogus van de ziektekostenverzekering en moeten door uw tandarts als privédiensten worden gefactureerd. In detail zijn dit:

 • Chirurgische microscoop voor een beter zicht op sterk gebogen wortels of kanaalaanslagen.
 • De elektronische wortellengtemeting.
 • Speciale spoelingen voor het desinfecteren van de wortelkanalen.
 • Thermisch verwarmde vulmaterialen voor het volledig afsluiten van de fijnste kanalen.

Wat kost de wortelkanaalbehandeling?


Kostencontrole:
zoals de bovenstaande uitspraken laten zien, is deze behandeling relatief complex. Het is dus niet precies te kwantificeren wat dit gaat kosten, aangezien de kosten sterk afhankelijk zijn van individuele omstandigheden.

Ze worden beïnvloed door:

 • de complexiteit
 • de duur
 • de gebruikte instrumenten
 • evenals het tandartsloon.
wortel behandelingskosten

Als de tand behouden blijft, betaalt de zorgverzekering vaak 100%.

Als de tandarts de tand conserveerwaardig classificeert, betaalt de zorgverzekeraar onder bepaalde voorwaarden het zogenaamde ziekteverzekeringstarief en 100 procent van de behandelingskosten.

Veel aanvullende diensten, zoals een noodzakelijke tandkroon van esthetisch aantrekkelijker materiaal, worden niet vergoed door de zorgverzekeraars. Je kunt dus vaak alleen rekenen op een forfaitaire vergoeding tussen de 280 en 650 EUR voor een tand die het bewaren waard is.

Afhankelijk van de behandelingsmethode, hiervoor alleen tot 450 EUR eigen bijdrage, zodat u kosten maakt voor een wortelvulling tussen 200 en 1.000 EUR sterk> verplaatsen.

Helaas dekken niet alle aanvullende tandartsverzekeringen de kosten van de wortelkanaalbehandeling volledig. In de voorwaarden van het contract staat aangegeven op welke subsidie ​​u kunt rekenen.

Onze tip: laat de tandarts een behandel- en kostenplan voor je opstellen en dien dit voor de behandeling in bij je zorgverzekeraar. Dit is de enige manier om u te beschermen tegen onaangename verrassingen. Het is raadzaam om het behandelings- en kostenplan ook bij de aanvullende verzekeraar in te dienen en deze te laten bevestigen dat de kosten worden vergoed.

Een wortelvulling moet weer geopend worden. Zal de kassa betalen?

Kostentracker: hier gelden dezelfde richtlijnen als voor de eerste procedure. Deze behandeling wordt alleen vergoed door de ziektekostenverzekering als de wortelkanaalvulling niet marginaal is of lekt, hetgeen duidelijk moet blijken uit de röntgenopname. Dit is echter alleen van toepassing als een van de volgende punten wordt gegeven:

 • Er blijft een gesloten rij tanden over.
 • Door de behandeling kan een eenzijdige vrije eindsituatie worden voorkomen.
 • Een volledig functioneel kunstgebit blijft behouden.

Als de röntgenfoto pathologische veranderingen in de punt van de wortel laat zien, worden voornamelijk chirurgische maatregelen, d.w.z. een resectie van de worteltip, overgenomen volgens de uitkeringscatalogus van de wettelijke ziekteverzekering.

Kan de zorgverzekeraar de subsidie ​​weigeren?

wortel behandelingskosten

De zorgverzekeraar kan de subsidie ​​ook afwijzen

Kostentracker: er zijn verschillende redenen waarom de wettelijke ziektekostenverzekeraars weigeren deze behandeling te subsidiëren. Een veel voorkomend argument is een wortelkanaalbehandeling die al is uitgevoerd en niet het gewenste succes heeft opgeleverd. Ook al is het onduidelijk of de procedure zal slagen, de zorgverzekeraars weigeren vaak de kosten te dekken. Ook mag er geen naburige tand in gevaar komen door de wortelbehandeling.

Om onaangename financiële verrassingen te voorkomen, dient u daarom vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling zinvol?

Kostentracker: een wortelkanaalbehandeling is meestal de laatste optie om uw eigen tand te redden. In de volgende tabel wordt uitgelegd wanneer dit nodig is:

ziekteUitleg
WortelontstekingBacteriën die binnendringen in een tand die door cariës is vernietigd, komen bijvoorbeeld in de tand tot aan de tandwortel. Dit ontsteekt.
Wortelkanaalbehandeling om een ​​kunstgebit mogelijk te makenAls u een kunstgebit (kroon, prothese) nodig heeft, is ter voorbereiding vaak een wortelkanaalbehandeling nodig. Vaak moet er veel tandsubstantie worden verwijderd zodat het vruchtvlees geheel of gedeeltelijk bloot komt te liggen. Bacteriën kunnen dan gemakkelijk binnendringen en een pijnlijke ontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen verwijdert de tandarts het vruchtvlees volledig en vult de wortel.

Wat zijn de voordelen van een wortelkanaalbehandeling?

Kostentracker: De complexe en, als u er zelf voor moet betalen, de dure behandeling is zeker de moeite waard:

 • Uw eigen tand blijft behouden en staat stevig op zijn plaats.
 • Ook visueel zijn je eigen tanden een pluspunt, ook al moeten ze gekroond worden.
 • Mocht er een brug nodig zijn, dan biedt uw eigen tand hiervoor de beste ondersteuning.

Deskundigen zijn het erover eens dat elk jaar dat een wortelbehandelde tand zijn werk doet, de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Een succesvolle wortelkanaalbehandeling kan de tand jarenlang, in veel gevallen zelfs decennia redden. Er zijn dus tal van redenen voor een wortelkanaalbehandeling, zelfs als de ziekteverzekering de poging tot therapie niet zou moeten financieren.

Moet ik altijd een röntgenfoto laten maken?

Kostentracker: aangezien de ziektekostenverzekeraars de kosten voor de wortelkanaalbehandeling alleen betalen als de tand kan worden geconserveerd, dient u altijd een röntgenfoto te laten maken. Alleen op deze manier kan de behandelende tandarts het succes van de behandeling beoordelen en documenteren.

Hoe werkt de wortelkanaalbehandeling?

Kostentracker: de therapie vereist meerdere bezoeken aan de tandarts, aangezien er verschillende stappen nodig zijn om de tand te redden:

 • Ten eerste verwijdert de tandarts eventuele cariës onder plaatselijke verdoving en legt de binnenkant van de tand bloot.
 • Met zeer fijne vijlen vergroot hij het kanaal, verwijdert het weefsel en verwijdert daardoor ziektekiemen die mogelijk in de celwanden zijn blijven zitten.
 • Het wordt vervolgens gespoeld met ontsmettingsmiddelen om alle ziekteverwekkers te verwijderen.
 • Ten slotte introduceert de tandarts een medicijn en sluit tijdelijk de opening.

Bij zeer hardnekkige ontstekingen kunnen deze behandelingsstappen meerdere keren nodig zijn. De tandarts controleert het succes van de behandeling met behulp van een röntgenfoto voordat het wortelkanaal wordt afgesloten met een dichte vulling. De tand wordt dan voorzien van een inlay of hersteld met een kroon.

Welke technische apparaten worden gebruikt?

Kostentracker: De exacte meting van de wortelkanalen zorgt voor het succes van de behandeling. Elektrometrische lengtebepaling is de veiligste meetmethode en biedt maximale nauwkeurigheid.

Laserbehandeling kan ervoor zorgen dat het wortelkanaal droog en steriel is. Deze wordt vervolgens ultrasoon gereinigd en met speciale spoeloplossingen.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

wortel behandelingskosten

De patiënt wordt verdoofd tijdens een wortelkanaalbehandeling


Kostentracker: voor velen wordt een wortelkanaalbehandeling geassocieerd met angsten die volledig ongegrond zijn vanwege moderne procedures. De behandeling is in de regel pijnloos met plaatselijke verdoving. Alleen archiveren is voor sommige patiënten ongemakkelijk. Het is absoluut noodzakelijk dat u de arts hiervan op de hoogte brengt, zodat hij de behandeling zo aangenaam mogelijk kan maken.

Na een bezoek aan de tandarts is er af en toe een lichte pijn, die goed te behandelen is met een geschikte pijnstiller die de tandarts ter beschikking stelt.

Hoe lang duurt de wortelkanaalbehandeling?

Kostentracker: dit kan niet over de hele linie worden gezegd, aangezien de duur van de behandeling wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de ernst van de ontsteking, de vorm en anatomie van de tandwortels en de techniek van de behandeling dokter.

Zelfs met een wortelkanaalbehandeling kan de tand niet worden gered - wat gebeurt er nu?

Kostentracker: De wortelkanaalbehandeling is een ingewikkelde procedure die door de fijn vertakte wortelkanalen helaas niet altijd het gewenste succes heeft. Soms is een tweede behandeling nodig omdat bacteriën via de vulling het kanaal zijn binnengedrongen. Deze revisiebehandeling laat een lager slagingspercentage zien dan de initiële behandeling.

Om uw eigen tand te behouden, is de tipresectie de laatste optie. Deze maatregel is ook aangewezen als de tandwortels ernstig krom zijn en niet goed te behandelen zijn met andere methoden.