Wat kost de beroepsopleiding tot yogadocent?

kosten van yoga-lerarenopleiding

Hoewel de toegang tot het beroep en de titel van Yaga-leraar niet beschermd zijn, is deze activiteit de droombaan van velen. Het is ideaal voor loopbaanwisselaars die zelf al yoga beoefenen en de ervaring die ze in de loop der jaren hebben opgedaan willen doorgeven aan hun studenten. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk waar je tijdens de training op moet letten en wat het kost.

Welke vereisten moet ik hebben?

kosten van yoga-lerarenopleiding

Er zijn geen wettelijke voorschriften met betrekking tot het opleiden van yogadocenten

Kostentracker: aangezien er geen wettelijk voorgeschreven voorwaarden zijn voor yogadocenten met betrekking tot atletiek, lichaamsbouw, ervaring en voorkennis, is iedereen die van yoga houdt in principe geschikt. U hoeft aan het begin van uw training geen moeilijke, progressieve posities onder de knie te krijgen.

  • Ben je al heel lang bezig met yoga?
  • voel de wens om het professioneel te onderwijzen,
  • en wil graag dieper ingaan op theorie en praktijk,

dus je hebt al de belangrijkste basisvereisten.

Naast persoonlijke volwassenheid eisen sommige instituten ook een minimumleeftijd van 25 jaar.

Wat kost de opleiding tot yogadocent?

Kostentracker: het is erg moeilijk om hier een eenduidige verklaring af te leggen. De volgende tabel geeft een eerste overzicht van de kosten die u moet betalen:

Kunstkosten
meerdere jaren opleiding150 - 250 EUR per maand
6 maanden training2.000 - 5.000 EUR
Een maand intensieve cursus in het buitenland2.000 - 11.000 EUR plus reiskosten
Boekenongeveer 200 EUR
eventueel een inschrijfgeld150 - 200 EUR

Onze tip: Vanwege de brede prijsstructuur moet u contracten zorgvuldig lezen en niet te snel ondertekenen, vooral omdat er zwarte schapen op de markt zijn.

Zijn er financieringsmogelijkheden?

Kostentracker: of de training wordt gefinancierd, hangt af van het instituut dat u kiest. Als de yogaschool dienovereenkomstig is gecertificeerd, is de volgende staatssteun mogelijk:

FinancieringsmogelijkheidOmschrijving
Opleidingscheque van het uitzendbureauDit ondersteunt werkzoekenden of mensen die met ontslag worden bedreigd. Om van deze ondersteuning te kunnen profiteren, moet de yogaschool dienovereenkomstig gecertificeerd zijn. Informatie hierover kunt u opvragen bij het uitzendbureau.
OnderwijsbonusMet deze bonusvoucher wordt de bereidheid tot bijscholing bevorderd. Voorwaarde: Je bent 25 jaar, werkt minimaal 15 uur per week en verdient maximaal € 20.000, -.

Onder bepaalde voorwaarden kunt u de kosten van bijscholing fiscaal aftrekken. Uw belastingadviseur adviseert u over de beste mogelijkheden.

Hoe vind ik de juiste yogaschool?

kosten van yoga-lerarenopleiding

Er zijn veel verschillende soorten yoga

Kostentracker: de verscheidenheid aan verschillende stijlen maakt deze beslissing niet altijd gemakkelijk. Een eerste oriëntatie kan de kennis zijn die je al hebt opgedaan: als je in je eigen school Hatha Yoga of Kundalini Yoga hebt beoefend en je geniet van deze variant, is het raadzaam om in deze richting te gaan trainen.

Als je daarentegen twijfelt, kijk dan eens rond bij verschillende yogascholen tot je een variant hebt gevonden waarmee je je volledig kunt identificeren.

De locatie van de yogaschool waar je je training volgt, heeft een grote invloed op de te verhogen kosten. In een school bij jou in de buurt bespaar je niet alleen de reis- en verblijfskosten, maar kun je ook informatiebijeenkomsten bijwonen en een goed overzicht krijgen van de trainingsinhoud, de lokalen en de sfeer die belangrijk is voor yoga. Sommige instellingen bieden geïnteresseerden meerdaagse voorbereidende seminars aan waarin belangrijke informatie wordt overgebracht.

Hoeveel tijd kost de training?

Kostentracker: de beroepsvereniging van yogadocenten in Duitsland (BDY) vereist 720 leseenheden binnen vier jaar. In intensieve cursussen van vier weken krijg je 200 eenheden, wat als een absoluut minimum moet worden beschouwd.

Wat leer ik tijdens de training?

Kostentracker: Bij een goede yogadocentencursus gaat het natuurlijk om:

  • Fysieke oefeningen en een goede ademhaling
  • anatomie
  • geneesmiddel
  • meditatie
  • psychologie
  • Lesontwerp

evenals andere yoga-typische onderwerpen. Aangezien veel yogadocenten hun eigen school willen opzetten, moeten ook gebieden als marketing of boekhouding worden aangepakt.

Bij veel yogascholen wordt de cursus afgesloten met een examen in theorie en praktijk.

Wat zijn de mogelijkheden voor specialisatie?

Kostentracker: als getrainde yogaleraar kunt u specifieke cursussen aanbieden voor verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld kinderen of senioren. Hiervoor moet je speciale trainingen volgen, die meestal worden aangeboden in dezelfde yogaschool waar je je training hebt gevolgd.

Hoeveel verdien ik als yogadocent?

Kostentracker: yogadocenten worden meestal betaald op basis van een vergoeding. U ontvangt tussen de 20 en 40 EUR per stuk. Heb je een vaste aanstelling of open je zelfs je eigen yogaschool, dan kun je van dit inkomen goed rondkomen. Veel yogadocenten werken echter alleen parttime en hebben een andere baan fulltime.

Onze tip: veel zorgverzekeraars erkennen yoga als een preventieve maatregel. In dit geval moet echter aan zeer strenge eisen worden voldaan. Je moet minimaal twee jaar opleiding tot yogadocent hebben gevolgd om de juiste startkwalificatie op medisch of educatief gebied te behalen.