Zadeldak: welke kosten moet u berekenen?

zadeldak kosten

De kosten voor het dak zijn een forse kostenfactor bij het bouwen van een woning en hebben een grote invloed op de totale kosten voor de woning. De klassieker in Duitsland is het zadeldak: het is eenvoudig te bouwen, over het algemeen zeer stabiel en bovendien een goedkope dakvorm. Van de kostentracker-expert wilden we weten wat de totale kosten zijn voor een zadeldak.

Vraag: Wat kost een zadeldak?

Cost tracker expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de individuele dakconstructie, de planningsspecificaties en het gekozen type dakbedekking.

Voor de dakconstructie kunt u echter ruwweg ongeveer 55 EUR per m² tot 65 EUR per m² voor schuine daken berekenen.

Het wordt moeilijker met de dakbedekking: om een ​​dak volledig te latten en te bedekken kan tussen de 65 EUR per m² en 130 EUR per m² met klassieke dakbedekkingsmaterialen kosten als er een geïsoleerd dak wordt geplaatst (op het dak isolatie a>, de kosten voor de bekleding liggen gewoonlijk tussen de 150 EUR per m² en 250 EUR per m².

Afhankelijk van het exacte ontwerp van het dak, de planningsspecificaties en eventuele aanvullende dakcomponenten (bijv. Dakkapellen, dakramen en uitgangen, speciale soorten dakbedekking, etc.) kunnen de kosten per geval verschillen. In deze richtprijzen is ook nog geen rekening gehouden met de kosten voor dakafvoer (regengoot).

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een zadeldak met een dakoppervlak van 120 m² gebouwd op ons huis. Het is een eenvoudig zadeldak dat moet worden geïsoleerd en afgedekt met klassieke kleidakpannen in de middenprijsklasse.

Postprijs
Volledige dakopbouw6.700 EUR
Dakbedekking inclusief isolatie volledig, dakpannen van klei22.500 euro
Totale dakkosten ermee29.200 EUR
Kosten per m² dakoppervlak compleet met dakspanten243 EUR per m²

De constructie van daken in andere gevallen kan ook leiden tot aanzienlijk verschillende kosten; de doorslaggevende factor hierbij is altijd het individuele geval. Ook in dit voorbeeld zouden de kosten van een dak zonder dakspantisolatie beduidend lager zijn (circa € 10.000 à € 15.000 minder).

Vraag: Wat zijn de kosten voor een zadeldak?

Kostentracker-expert: als het op het dak aankomt, moet u altijd twee kostenposten afzonderlijk in overweging nemen:

 • de kosten van de dakconstructie
 • de kosten van de dakbedekking

Kosten van de dakconstructie

Voor het plaatsen van een dakconstructie moet u rekenen met een eenvoudig zadeldak met ongecompliceerde geometrie ongeveer 55 EUR per m² tot 65 EUR per m². De vormgeving van de dakconstructie kan iets afwijken en in individuele gevallen zijn met het schuine dak verschillende dakhellingen mogelijk. Dit leidt uiteindelijk tot kleine prijsverschillen. Verreweg de meeste dakspanten van eenvoudige schuine daken vallen in deze prijsklasse.

Dakbedekking

zadeldak kosten
Er zijn ook kosten voor de dakbedekking.

De kosten voor de dakbedekking bestaan ​​uit:

 • de kosten voor de basis-, tegen- en steunlatten en voor het onderdakmembraan
 • mogelijk de kosten van een waterdicht onderdak (niet altijd nodig)
 • de kosten van de dakbedekkingsmaterialen
 • de (arbeids) kosten voor het daadwerkelijk afdekken van het dak

Zelfs bij de individuele dakbedekkingsmaterialen kunnen er grote prijsverschillen zijn, afhankelijk van welke materialen en in welke kwaliteit u wilt gebruiken:

DakbedekkingsmateriaalPrijs per m² (richtprijzen benaderd)
Kleidakpannen (de klassieker)ongeveer 7 EUR per m² tot meer dan 50 EUR per m², afhankelijk van het ontwerp
Betonnen dakpannen (hoger gewicht per oppervlakte-eenheid, niet overal mogelijk)ongeveer 5 euro per m² tot ongeveer 20 euro per m²
Metalen of kunststof dakpannen (alternatieve dakbedekking)vanaf ongeveer 25 euro per m²
Vezelcementpanelenvan ongeveer 30 euro per m² tot meer dan 70 euro per m², afhankelijk van het ontwerp
leisteenvanaf ongeveer 60 EUR per m² inclusief plaatsing tot meer dan 250 EUR per m² inclusief plaatsing, afhankelijk van het legpatroon

De benodigde hoeveelheid dakbedekkingsmateriaal verandert ook met de gegeven dakhelling, zodat de materiaalkosten altijd specifiek van geval tot geval moeten worden gepland om de vereiste minimale dekking te behouden.

Dan zijn er de kosten voor het afdekken van het dak als werk. U kunt hier op dit punt meer over lezen.

Dakisolatie

Indien er een zolderuitbreiding gepland is of de zolderruimte minimaal verwarmd wordt (kamertemperatuur permanent boven 12 ° C), schrijven de wettelijke eisen van de EnEV voor dat het dak geïsoleerd moet worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, die allemaal zeer verschillende kosten hebben.

Bij de aanleg van een nieuw dak is zogenaamde on-roof isolatie vaak de meest effectieve en probleemloze vorm van isolatie. Samen met de dakbedekking resulteert dit in kosten van ongeveer 150 EUR per m² tot 250 EUR per m² , afhankelijk van de gekozen bekleding en isolatiedikte.

U kunt op dit punt meer lezen over de kosten van dakisolatie.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een zadeldak afhankelijk?

zadeldak kosten
De kosten van een zadeldak zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

 • de kosten voor het opzetten van de dakconstructie
 • de kosten van latten het dak en het dakmembraan
 • indien nodig (indien nodig) de kosten voor de aanleg van een waterdicht onderdak
 • de kosten voor de dakbedekkingsmaterialen (ook afhankelijk van de dakhelling en dus in individuele gevallen van het materiaalverbruik)
 • de kosten van het afdekken van het dak
 • de kosten voor het bevestigen van diverse gewenste dakconstructies (dakkapellen, uitgangen etc.)
 • de kosten voor de aanleg van de dakafvoer (regengoten, regenpijpen) en het individuele dakrandontwerp
 • of een speciale dakgeometrie is gepland (bijv. goten, dalen)
 • welke dakhelling wordt gekozen

De grootte van het dakoppervlak is overigens altijd afhankelijk van de dakhelling: hoe hoger de dakhelling, hoe groter het dakoppervlak wordt ten opzichte van het bovenste verdiepingoppervlak van het gebouw. Bij een dakhelling van 45 ° is het dakoppervlak 1,41 keer het basisoppervlak. De waarden kunnen worden opgezocht in de bijbehorende tabellen.