Wat kosten zanglessen?

zanglessen kosten

Of je nu (semi) professioneel zingt of de noten nog niet goed raakt, genieten van zingen is een goede reden om zangles te nemen en je te wijden aan stemtraining. Met welke kosten je rekening moet houden, hoe je de juiste zangleraar vindt en wat je in de klas leert, leggen we in een interview met de kostentracker-expert uitgebreid uit.

Waar kan ik zangles volgen?

Kostentracker: er zijn verschillende opties:

  • Muziekstudenten
  • getrainde zangleraren
  • Centra voor volwassenenonderwijs
  • particuliere of openbare muziekscholen.
zanglessen kosten

Het beroep van zangleraar wordt in Duitsland niet beschermd

Welke variant je ook kiest, je moet ervoor zorgen dat je docent een beroepsopleiding heeft gevolgd. Zangleraar is geen beschermd beroep in Duitsland, dus zorg ervoor dat u certificaten laat zien. Ook de functietitel vocaalpedagoog is niet wettelijk beschermd. Ook zangers zonder bijbehorend universitair diploma kunnen zich hiermee sieren.

Wat kosten zanglessen?

Kostentracker: het hangt af van het type les dat u kiest en of u individuele of groepslessen volgt:

KunstEen-op-een lessenGroepslessen
Met een contract, bijvoorbeeld op een muziekschool60 - 100 EUR30 - 45 EUR
Community College 60 - 100 EUR / semester
Muziek student20 EUR / les10 EUR / les
Priveleraar30 - 50 EUR / les 

Er zijn echter grote verschillen in kosten, omdat elke zangleraar en elke muziekschool de prijs voor elke les afzonderlijk bepaalt. Als je een langdurig contract afsluit, is dit bijna altijd goedkoper dan het nemen van individuele lessen.

Vergelijk de duur van een les. Dit kan zo kort zijn als 30 of zelfs 60 minuten voor dezelfde prijs.

Onze tip: het moeten niet alleen de gemaakte kosten zijn die het verschil maken voor de zangleraar. Een belangrijk selectiecriterium is persoonlijke chemie, die moet kloppen. Alleen dan zul je plezier beleven aan reguliere zanglessen.

Is individuele lessen of goedkopere groepslessen beter?

zanglessen kosten

Groepslessen zijn goedkoper dan individuele lessen

Kostencheck: Het is niet zo eenvoudig te zeggen, want beide varianten hebben voor- en nadelen.

In de regel nemen slechts twee tot vier personen deel aan groepslessen, zodat er voldoende tijd is om voor elke deelnemer te zorgen. Als je zingende collega's druk bezig zijn met audities, kan je stem even ontspannen terwijl je luistert van de anderen. De funfactor is ook vaak groter in een groep, zeker omdat je dezelfde interesses deelt.

Een-op-een lessen hebben daarentegen het voordeel dat de docent volledig kan inspelen op jouw wensen en de vorming van je stem. Dit maakt het gemakkelijker om met moeilijkheden om te gaan die je bijvoorbeeld bij bepaalde passages hebt. Zelfs als je nog steeds terughoudend bent om voor anderen te zingen, zijn privélessen de juiste keuze, althans in het begin.

Onze tip: u kunt een gratis proefles boeken bij veel zangdocenten. Dit biedt de mogelijkheid om de docent en zijn onderwijstechniek te leren kennen. Als u niet zeker weet of u in harmonie bent, kunt u eerst een paar uur de tijd nemen en pas dan, als u absoluut zeker bent, een goedkoper en langer contract afsluiten.

Hoe komt de prijs tot stand?


Kostencontrole:
Hoe duur zanglessen zijn, hangt voornamelijk af van de opleiding van de zangleraar. Daarom zijn lessen aanzienlijk goedkoper bij een muziekstudent dan bij een bekende opera- of popzanger.

Ook de locatiekeuze heeft invloed op de prijs. Lessen in de muziekschool van de stad, waarvan de lokalen door verschillende muziekleraren worden gebruikt, zijn doorgaans goedkoper dan die in het privéappartement van de zangleraar. Wil je les in je eigen huis, dan rekenen de meeste docenten extra reiskosten.

Het cursusmateriaal is niet altijd bij de prijs inbegrepen. Dan moet je rekening houden met extra kosten voor bladmuziek en hymneboeken.

Is hetzelfde geslacht een voordeel bij een zangleraar?

Kostentracker: in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden, doet dit er niet toe. Het is belangrijk dat de menselijke chemie klopt, niet dat je een exacte kopie van je eigen stem hoort.

Wat leer ik tijdens zanglessen?

zanglessen kosten

Bij zanglessen wordt niet alleen de stem maar ook het oor getraind

Kostentracker: zanglessen bieden veel meer dan alleen vocale training. Het bevordert ook de muzikale gevoeligheid terwijl je leert verschillende klankkleuren te creëren met het meest natuurlijke instrument ter wereld. Bijna geen enkel ander muziekinstrument biedt zoveel variaties als uw eigen stem.

Als je volledig gestrest van het dagelijkse leven naar de les komt, is het belangrijk dat de docent erin slaagt je te ontspannen en je in de stemming te brengen om te zingen met de juiste “vocale warming-up”. Dit omvat stemvriendelijke oefeningen om in te zingen en een theoretische herhaling van de stemzorgregels.

Dit wordt gevolgd door vocale techniek, d.w.z. het specifieke werk aan de stem, evenals het eigenlijke liedwerk. Dit kan in de klassieke of moderne omgeving zijn. Je zingt niet zomaar een lied; je werkt er intensief aan samen met de leraar.

Er zijn ook punten zoals:

  • Strategieën voor het onthouden van liedjes,
  • de selectie van muziekstukken die bij je stem passen,
  • Improvisatie,
  • Voice zorg,
  • Noten lezen en muziektheorie

evenals andere leerelementen. Dit maakt de zanglessen complex en interessant. Elke les heeft zijn eigen notitie zodat de lessen niet saai worden.