Zeecontainers: wat zijn de kosten?

container verzendkosten

Uw eigen verhuisgoederen in een container verpakken en laten verschepen is vaak de enige optie als het gaat om verhuizen tussen continenten, bijvoorbeeld van de VS naar Duitsland of vice versa. Transport van grote en zware goederen, zoals auto's, is dan meestal alleen mogelijk over zee en in containers. Welke kosten u moet verwachten als u een container wilt verschepen, leest u in ons interview bij de cost tracker expert.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten bij het verschepen van een container?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk allereerst af van waar de zeevracht naartoe gaat. Daarnaast spelen natuurlijk ook de grootte en het gewicht van de container en het soort lading een rol.

container verzendkosten

Deze containers zijn gebruikelijk in het internationale gebied.

Twee soorten containers komen met name voor in de internationale arena: de 20-voets container (ca. 30 m³ beschikbare laadruimte) en de 40-voets container (twee keer zo lang maar met een vergelijkbaar laadvermogen als de 20-voets container, daarom alleen voor lichtere ladingen met een groot volume geschikt.

Internationale verhuizingen

De kosten voor het verschepen van een container, bijvoorbeeld met verhuisgoederen, zijn niet te onderschatten. Zelfs met de kleinere 20-voets containers, moet u rekening houden met minstens ongeveer 5.000 EUR tot 7.000 EUR aan kosten bij verzending naar het buitenland. Voor de grotere 40-voets containers lopen de kosten doorgaans op tot rond de 8.000 euro tot 11.000 euro.

Zelfs voor bestemmingen die veel dichterbij zijn, zoals Turkije of Griekenland, moet u rekening houden met kosten van 3.000 EUR tot 4.000 EUR voor de 20-voets container, dus relatief korte transportroutes zijn niet veel goedkoper als deze is een zet. Alle services zoals inpakservice, douanekosten, verzekering en dergelijke zijn al inbegrepen.

Pure zeevrachtkosten

container verzendkosten

De kosten voor pure zeevracht zijn meestal goedkoper dan verwacht.

Het pure containervervoer over zee is daarentegen meestal veel goedkoper dan de all-inclusive prijzen voor een internationale verhuizing. Zo kunt u de pure transportkosten voor containertransport van Amerikaanse havens naar Hamburg of Bremerhaven bijvoorbeeld instellen op ongeveer 800 tot 1.000 EUR, in veel gevallen beginnen de kosten voor speciale aanbiedingen zelfs bij ongeveer 550 EUR, afhankelijk van de route. Transporten vanuit China in een 20 ft container zijn niet significant duurder.

Daarnaast moet je vaak verwachten dat de container dan ook over land wordt vervoerd of herladen, wat extra kosten met zich meebrengt. Douanekosten en soortgelijke zaken kunnen de kosten nog duurder maken, afhankelijk van de route.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We verzenden een volle 20 ft FCL-container van Houston naar Hamburg en vergelijken de transportaanbiedingen. Voor zeevracht selecteren wij de goedkoopste aanbieding.

Postprijs
pure zeevracht kost Houston - Hamburg540 EUR
totale prijs540 EUR

De hier getoonde kosten hebben uitsluitend betrekking op de pure zeevrachtkosten voor een bepaalde route op een bepaald tijdstip. De verzendkosten voor containers op andere routes en op andere tijden kunnen ook verschillen.

Vraag: Waar zijn de kosten van het verschepen van een container van afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende moet in acht worden genomen:

  • de grootte van de container
  • het gewicht van de container
  • de gekozen route
  • de kosten van het vervoer van de container van en naar de haven
  • de kosten van verzekering en douanerechten
  • de kosten voor eventueel bijkomend gebruikte diensten (bijv. inpakservice etc.)

Vooral bij een verhuizing kunnen veel hogere kosten worden gemaakt, omdat in dit geval meestal tal van extra services zijn inbegrepen.