Zekeringkast vernieuwen: wat zijn de kosten?

zekeringkast-vernieuwingskosten

Zelfs bij veel niet zo oude huizen is tijdens de renovatie een volledige vernieuwing van de bestaande elektrische installatie nodig. Ook als dat niet nodig is, moet de elektrische installatieverdeler of zekeringenkast vaak volledig worden vervangen. In ons interview wilden we van de cost tracker-experts weten aan welke kosten zo'n volledige verlenging hangt.

Vraag: Wat zijn de kosten van de noodzakelijke vervanging van een zekeringkast?

Kostentracker expert: dat hangt altijd af van de exacte omstandigheden ter plaatse, inclusief of de lijnen zelf vervangen moeten worden.

Het goedkoopste aan dergelijk werk is de meterkast zelf - deze kost, afhankelijk van het ontwerp en de afmeting, meestal slechts ongeveer € 20 tot € 100. Het erg dure deel is dat de elektricien de interne werking vernieuwt.

zekeringkast-vernieuwingskosten


Het vernieuwen van de zekeringkast is niet goedkoop.

Wenn tatsächlich lediglich der Sicherungskasten auf einen modernen Stand gebracht werden soll, fallen in den meisten Fällen Kosten von € 1.000 tot € 2.000 an. Je nach Alter und Ausführung der Installation kann das aber unter Umständen nicht ausreichend oder aus technischen Gründen so gar nicht möglich sein. In diesem Fall muss deutlich mehr erneuert werden, das kann am Ende bei einer Totalerneuerung bis zu 80 EUR per m² tot 100 EUR per m² Wohnfläche kosten. Das muss jedoch immer im konkreten Einzelfall durch den Elektriker vor Ort beurteilt werden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We huren een elektricien in om onze zekeringenkast voor een huis uit begin jaren 80 volledig te vernieuwen.

Postprijs
materiële kosten270 EUR
arbeidskosten1.010 EUR
Totale kosten van verlenging1.280 EUR

In andere gevallen kunnen de kosten van complexe vernieuwingen al snel beduidend hoger zijn, zeker als bij oudere woningen een simpele vernieuwing van de zekeringenkast alleen niet voldoende is om het voorgeschreven technische niveau en veiligheidsniveau van de bestaande elektrische installatie te halen.

Vraag: Wat zijn de kosten om een ​​zekeringkast te vervangen?

Kostentracker expert: De kosten worden voornamelijk bepaald door de nodige technische renovatiewerken (bv. vervangen van de zekeringen, achteraf inbouwen van de FI-schakelaar, enz.).

In de meeste gevallen, als het alleen een kwestie is van het vervangen van de zekeringkast, kunt u kosten verwachten rond de ongeveer 1.500 EUR. Zeker bij oudere woningen (gebouwd vanaf begin jaren 70 en eerder) zal dit vaak niet mogelijk zijn, hier moet vaak het gehele elektrische systeem inclusief kabels vervangen worden om te komen tot een eigentijdse (en toelaatbare) veiligheidsnorm.

In dat geval zijn aanzienlijk hogere kosten te verwachten. Voor de vernieuwing van de volledige installatie dient men in ieder geval kosten van minimaal 80 EUR per m² woonoppervlakte aan te nemen. Indien nodig kunnen de kosten wat gereduceerd worden door in overleg met de elektricien uw eigen werk te doen.

Eenvoudige werkzaamheden zoals het beitelen van de sleuven tot het leggen van de kabels en het plaatsen van inbouwcontactdozen kunt u indien nodig ook zelf uitvoeren, waardoor door eigen bijdrage een aanzienlijk deel van de arbeidskosten wordt bespaard.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het vervangen van een zekeringkast afhankelijk?

zekeringkast-vernieuwingskosten


De vernieuwing van de zekeringkast is afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker expert: Maßgeblich ist hier:

  • de grootte van het huis of appartement
  • het bouwjaar van de elektrische installatie en het type bestaande installatie
  • de exacte technische voorwaarden van de zekeringkast
  • de inspanning voor de technische modernisering die de elektricien heeft
  • het benodigde materiaal
  • de prijsstelling van het elektrotechnische installatiebedrijf in opdracht

In ieder geval is het aan te raden om na het bekijken van de site meerdere aanbiedingen van verschillende bedrijven te hebben en deze - eventueel met vragen van een derde (deskundige) partij - zorgvuldig te vergelijken.