Zelf een tuinhuis bouwen - welke kosten moet u berekenen?

tuinhuis-zelf-bouwen-kosten

Tuinhuisjes zijn mooi, eenvoudig - en erg praktisch. Ze kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt: afhankelijk van het ontwerp, van het opbergen van tuingereedschap tot gezellige plekjes in de tuin voor regenachtige dagen. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit wat het kan kosten om zelf een tuinhuis te bouwen.

Vraag: Is het überhaupt mogelijk om zelf een tuinhuis te bouwen?

Kostentracker-expert: niet alles in het leven is beperkt tot geprefabriceerde kits - u kunt natuurlijk altijd zelf actief zijn. De winstgevendheid van de hele onderneming is echter een andere zaak, vooral als het om het tuinhuis gaat.

Het is belangrijk om vooraf een paar punten te verduidelijken:

 • Hoe moet het tuinhuis er precies uitzien en hoe groot moet het zijn?
 • Van welk materiaal is het gemaakt?
 • Hoe ziet de blauwdruk er precies uit?
 • Hoe zien de statistieken eruit?
 • Hoe moet het dak worden bedekt?
 • Welke ramen en deuren moeten worden geplaatst (en in welke maat)?

Als dit allemaal is opgehelderd, is er nog een ander belangrijk punt: de bouwvergunning.

Bijna geen enkele constructie in Duitsland is niet onderhevig aan goedkeuring - houten tuinhuisjes vormen hierop geen uitzondering. Of u een vergunning nodig heeft voor uw project, hangt af van de respectieve bouwvoorschriften van de staat - d.w.z. de staat waarin u zich bevindt. Bovendien kunnen er beperkingen zijn in het ontwikkelingsplan van de gemeenschap. De buren kunnen onder bepaalde omstandigheden ook bezwaar maken tegen de constructie - je moet ze tenminste vragen en hun toestemming krijgen.

tuinhuis-zelf-bouwen-kosten

Zeer kleine houten tuinhuisjes kunnen onder omstandigheden zonder vergunning gebouwd worden

U kunt bij de verantwoordelijke bouwautoriteit navragen of een vergunning nodig is. In sommige deelstaten kun je zonder vergunning tot 20 m² of 30 m² bouwen - maar zeker niet in alle. Bovendien kunnen er nog steeds beperkingen gelden, zelfs als er geen algemene licentievereiste is.

Als er voor de bouw een vergunning nodig is, moet u de benodigde documenten overleggen aan de bouwautoriteit. In de regel kunt u dit niet meer zelf doen met een "grote" bouwvergunning. U hebt iemand nodig om de vergunning voor u aan te vragen (een architect of een civiel ingenieur met bouwrecht).

Omdat je voor een bouwvergunning sowieso de bijbehorende plattegrondtekeningen en statische berekeningen moet overleggen, heeft de architect het even druk. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden, evenals de bouwvergunning zelf.

Daarna moet het exact volgens plan worden gebouwd. Wil je stroomvoorziening in het tuinhuisje, dan heb je een elektricien nodig die de ondergrondse kabel die door de tuin is gelegd aansluit op het tuinhuisje en een tijdelijke zekeringenkast met de nodige reservezekeringen aan het tuinhuisje bevestigt.

Als daar ook stromend water moet zijn, moet de loodgieter de juiste drinkwater- en rioolleidingen aansluiten en ook de juiste aansluitingen maken.

Zowel de elektricien als de loodgieter werken natuurlijk niet gratis.

Het is natuurlijk mogelijk om zelf een tuinhuis te bouwen, maar de kosten zijn niet te onderschatten.

Vraag: Wat kost het om zelf een tuinhuis te bouwen?

Kostentracker-expert: Je kunt niet zeggen dat het over de hele linie natuurlijk altijd afhangt van de geplande grootte en het ontwerp van het tuinhuis.

In de meeste gevallen zult u echter hoogstwaarschijnlijk hoger zijn met de materiaalkosten dan met een goedkope geprefabriceerde kit uit de ijzerhandel.

Voor een tuinhuis van circa 10 m² moet u met een eenvoudige houtconstructiemethode minimaal circa € 1.000 tot € 1.200 materiaalkosten berekenen.

Hoe complexer de constructie, hoe duurder deze zal zijn. Alle overige kosten zoals eventuele keuringskosten of de kosten voor de elektricien komen hier bij.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We kunnen bouwen zonder vergunning en daarom bouwen we een klein tuinhuis van 9 m² als blokhut in onze tuin.

Postprijs
Boomstamplanken, 150 m550 EUR
Vloerplanken en dakbekistingsplaten400 EUR
Funderingsmateriaal, dakbedekkingsmateriaal500 EUR
Deur en kozijn, montagemateriaal150 EUR
Ramen en installatiemateriaal105 EUR
Totale materiaalkostenEUR 1.705
tuinhuis-zelf-bouwen-kosten

Een geprefabriceerde woning is vaak goedkoper dan een zelfbouw tuinhuis

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een tuinhuis naar eigen ontwerp. In onze factuur wordt alleen rekening gehouden met de materiaalprijzen.

Goedkeuringskosten en diensten door vakmensen (elektriciteit aansluiten enz.) Zijn niet inbegrepen in deze totaalprijs

Ter vergelijking: goedkope geprefabriceerde kits met een wanddikte van 40 mm, deuren en ramen zijn verkrijgbaar vanaf 1.100 EUR.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een zelfgebouwd tuinhuis meestal afhankelijk?

Kostentracker-expert: natuurlijk moeten er een paar dingen worden meegenomen in de kostenraming:

 • de geplande grootte van het tuinhuis
 • de constructie
 • de dakvorm
 • het ontwerp van de stichting
 • het aantal deuren en ramen
 • of een bouwvergunning vereist is
 • de kosten voor de plantekeningen (in het geval van kant-en-klare bouwpakketten zijn deze tekeningen meestal al beschikbaar conform de norm met alle nodige berekeningen)
 • de gewenste aanvullende apparatuur voor het zelfgebouwde tuinhuis (bijv. regengoot, stroomaansluiting, verlichting etc.)

Al deze zaken moeten van tevoren worden overwogen en zorgvuldig worden gepland - ook in termen van kosten. Zelfs als al het werk zelf wordt gedaan, kunnen de pure materiaalkosten uiteindelijk vaak aanzienlijk hoger zijn dan bij een geprefabriceerde kit.

Zeker als het om goedkeuring gaat, is het de vraag of het de moeite waard is om het zelf te bouwen. De kosten voor het maken van plantekeningen en het aanvragen van goedkeuring voor aanleg zijn bij de tuinschuur niet altijd de moeite waard.