Zelf een verhoogd bed bouwen: welke kosten moet u berekenen?

Verhoogde kosten voor het zelf bouwen van bedden

Als het om tuinontwerp gaat, kunt u veel zelf doen - dit omvat ook het maken van bedden of het bouwen van verhoogde bedden. In ons interview hebben we de experts op het gebied van kostentracker gevraagd welke kosten je moet verwachten als je zelf verhoogde bedden wilt bouwen en welke kostenverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Wat kost het om zelf een verhoogd bed te bouwen?

Kostentracker-expert: Verhoogde bedden kunnen worden gebouwd van verschillende materialen en op heel verschillende manieren: van een kant-en-klaar plug-in systeem, van een bouwpakket of gewoon helemaal zelf bouwen. De kosten zijn uiteraard navenant verschillend.

De meest kosteneffectieve opties zijn verhoogde bedden die u zelf hebt samengesteld van oude pallets (kosten van 40 EUR tot 50 EUR) of zelfs een mortelbak van de ijzerhandel die eenvoudigweg verduisterd is (kost ongeveer 10 EUR tot 15 EUR).

Verhoogde kosten voor het zelf bouwen van bedden

Verhoogde bedden zijn erg gemakkelijk voor de rug.

Ter vergelijking: kit- en connectorsystemen zijn al aanzienlijk duurder. Voor hoogwaardige connectorsystemen moet u minstens 100 EUR per meter verhoogde bedlengte berekenen, zeer hoogwaardige premiumvarianten kunnen ook tot 200 EUR of zelfs 300 EUR voor de lopende meter kosten. Kits zijn vaak wat goedkoper, maar uiteindelijk zijn de kosten voor een kit toch beduidend hoger dan voor creatieve doe-het-zelf varianten.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen in onze tuin drie rugvriendelijke verhoogde bedden creëren en bestellen daarom verhoogde bedverbindingssystemen in rechthoekige vorm die individueel op de door ons gewenste afmetingen worden gemaakt. De afmetingen die we willen zijn 1,05 m lang, 60 cm breed en 55 cm hoog. Hiervoor bestellen wij bijpassende grondpennen. Het materiaal van het verhoogde bedverbindingssysteem is hoogwaardig, behandeld grenenhout.

Postprijs
Stuksprijs240,20 EUR
Prijs voor 3 elementen720,60 EUR
Verzenden0 EUR (gratis levering vanwege de waarde van de goederen)
Totale kosten ermee720,60 EUR
Kosten per meter lengte228,76 EUR per meter lengte verhoogd bed

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een enkele kit van een bepaalde maat. De kosten voor andere kits in verschillende maten en gemaakt van verschillende materialen kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: In welke buurt verhuizen de kosten voor een doe-het-zelf verhoogd bed?

Kostentracker-expert: als u kits of plug-in systemen wilt gebruiken, moet u zeker rekening houden met kosten van tussen de 70 en 100 euro per meter verhoogd bed.

Als u zelf actie onderneemt en goedkope bouwmaterialen (zoals pallets) krijgt en wat meer werk investeert, komt u in veel gevallen voor een kostprijs die aanzienlijk lager ligt dan de kosten van een 1 m tot 1,5 m lang verhoogd bed van 50 EUR.

Voor speciale varianten van een verhoogd bed, zoals verhoogde bedden van schanskorven, gelden dan aparte prijzen. In dit geval moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen de kosten van de schanskorven, die u kant-en-klaar koopt, en de mandvulling, die van elk (ook zeer goedkoop) materiaal gemaakt kan worden.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het bouwen van verhoogde bedden afhankelijk?

Verhoogde kosten voor het zelf bouwen van bedden

De kosten voor het zelf bouwen van een verhoogd bed zijn zeer individueel.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of een kit of een plug-in systeem wordt gekocht of het verhoogde bed is gebouwd volgens individuele plannen van in eigen huis aangekocht materiaal
  • het materiaal van het verhoogde bed (hout, plastic, steen, schanskorven, enz.)
  • de individuele afmetingen van het verhoogde bed (lengte, diepte, hoogte)
  • ook bij verhoogde bedden van schanskorfelementen: het gebruikte vulmateriaal en de daaraan verbonden kosten
  • de kosten voor extra materialen die nodig zijn voor de constructie van het verhoogde bed (bijv.schroeven, hoekverbindingen, folies, grondpennen, vulmaterialen voor het verhoogde bed, etc.)

Als u het zelf gaat bouwen, moet u de kosten zeker berekenen aan de hand van een lijst met materialen die u zelf heeft gemaakt of, indien nodig, geeft in instructies. Veel kleine onderdelen die nodig zijn, kunnen de kosten aanzienlijk verhogen.