Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/zaun-aufstellen- Lassen-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Schutting laten plaatsen: welke kosten mag je verwachten?

Kosten voor het opzetten van een hek

Niet elke huiseigenaar heeft de vrije tijd of de vaardigheden om zijn eigen hek te bouwen. Welke kosten er in rekening worden gebracht voor het plaatsen van afrasteringen leest u in ons gesprek bij de kostentracker-expert.

Vraag: Wat kost het om een ​​hek te laten plaatsen?

Kostentracker-expert: deze vraag is over het algemeen moeilijk te beantwoorden. Dat hangt onder meer af van het type schutting en de benodigde installatie. Bovendien kunnen de benodigde kosten variëren, afhankelijk van of u de afrastering bij de aanbieder heeft gekocht of een gratis bedrijf de opdracht heeft gegeven om deze op te zetten.

Er moet een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen:

 • conventionele afrasteringen (dubbelstaafmat hekwerk, kettingschakel, etc.)
 • Gabion hekken

Met conventionele afrasteringen kunnen de kosten enigszins variëren afhankelijk van de inspanning en de totale afrasteringslengte, maar in het algemeen kunt u voor een complete installatie inclusief alle services vanaf kosten in de range van ongeveer 50 EUR per m tot 100 EUR per m voor het plaatsen van de meeste hekken.

Heel eenvoudige afrasteringen kunnen ook erg goedkoop zijn bij stortprijsaanbieders (vanaf circa 20 euro per m), maar dit is eerder een uitzondering. Moeilijke bodemgesteldheid en oneffen terrein kunnen de kosten dan nog duurder maken.

Kosten voor het opzetten van een hek

Gabion-hekken zijn aanzienlijk duurder dan eenvoudige metalen of houten hekken

Bij schanskorven zijn de totale kosten (afrastering, aanleg en opvulling) doorgaans aanzienlijk hoger. Verwacht zeker kosten in de range van ongeveer 150 EUR tot 200 EUR per meter hek.

Deze kosten kunnen enigszins worden verminderd door de juiste afrastering te selecteren en uw eigen werk te doen.

Ook kunt u schanskorven geheel zelf opzetten, dan zijn alleen de bezorgkosten voor het vulmateriaal en de lage kosten voor het funderingsbeton (schuttingpalen) meerkosten. U kunt hier op dit punt meer informatie over vinden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij bestellen bij een internetbedrijf een 14 m lange complete afrastering en laten de afrastering plaatsen door de aanbieder.

Postprijs
Afrastering kosten, dubbele stang mat afrastering met ronde palen, 14 mtr415,70 EUR
Montage compleet1.193 EUR
totale prijs1.608,70 EUR
In dit geval installatiekosten per meter afrastering85 EUR per m

Dit is een kostenvoorbeeld dat alleen geldt voor één aanbieder en voor een heel specifiek afrasteringmodel. De kosten voor het plaatsen van een afrastering kunnen aanzienlijk variëren met andere omheiningen en andere aanbieders.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een afrastering afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • het type hekwerk
 • de aard van de bodem
 • de vorm van het terrein (hellingen, hobbels, etc.)
 • het uit te voeren funderingswerk
 • de inspanning die nodig is om het hek op te zetten
 • of het hekwerk direct wordt geleverd en geplaatst of tijdelijk moet worden opgeslagen tot de installatiedatum (totaalleverancier)
 • of tuinpoorten, passages en dergelijke worden ingebouwd
 • hoeveel persoonlijk werk wordt er gedaan om het hek te bouwen

Naast de installatiekosten moeten natuurlijk ook de kosten voor het hekwerk zelf worden meegerekend. Er zijn grote verschillen in kosten.

Het maakt ook een groot verschil of een afrastering wordt opgebouwd uit afgewerkte schuttingelementen of individueel op locatie wordt gebouwd. Voor afrasteringen die individueel ter plaatse worden gebouwd, zijn de bouwkosten consequent aanzienlijk hoger.

Vraag: Wat zijn de geschatte kosten van het afrasteringsmateriaal?

Kosten voor het opzetten van een hek

De prijzen voor het afrasteringsmateriaal zijn zeer verschillend, afhankelijk van het materiaal

Kostentracker-expert: de prijzen kunnen hier heel verschillend zijn.

Houten omheiningen zijn meestal de goedkoopste optie, waarvoor u ongeveer 30 EUR per lopende meter tot 40 EUR per lopende meter moet rekenen.

Plastic hekken kosten ongeveer twee keer zoveel, dus u zou in dit geval 80 EUR per lopende meter moeten verwachten.

Metalen hekken en betonnen hekken zijn dan in de meeste gevallen ruim 100 euro per lopende meter, de prijzen kunnen oplopen tot 300 euro per meter of zelfs hoger, afhankelijk van het ontwerp en de hoogte van de afrastering.

Indien u een natuurstenen muur wil laten bouwen, moet u rekenen tussen 150 EUR per m² tot 350 EUR per m², afhankelijk van het type constructie en de steenkwaliteit. Daarnaast zijn er kosten tot wel € 100, - per strekkende meter voor de fundering van de stenen muur.

De kosten zijn altijd afhankelijk van:

 • van het omheiningsmateriaal (hout, plastic, metaal, smeedijzer, beton, schanskorf)
 • vanaf de afrasteringshoogte
 • eventueel ook op de afrasteringslengte (mogelijk iets goedkopere prijzen voor langere lengtes)
 • het ontwerp van het hekwerk (bijv. eenvoudige modellen of designhekken)

Door de grote variatie aan zeer verschillende afrasteringen kunnen hier enorme prijsverschillen zijn. Als u op uw kosten moet letten, moet u zeker kiezen voor een houten schutting, of eventueel zelf goedkope schuttingelementen plaatsen.