Wat kost het?

zinken dak kosten

Het hoeven niet altijd dakpannen te zijn: er zijn tal van verschillende dakbedekkingsopties. Een waar vaak weinig rekening mee wordt gehouden, is bedekken met gegalvaniseerde staalplaten. Ook dit afdekmateriaal heeft zo zijn voordelen, is goedkoop en relatief onderhoudsarm. Van de experts op het gebied van kostentracering wilden we weten hoe duur een zinken dak is en of het rendabel kan zijn.

Vraag: Wat kost een zinken dak?

Kostentracker-expert: het bekledingsmateriaal, gegalvaniseerd plaatstaal, is relatief goedkoop. Afhankelijk van het ontwerp kunt u titaanzinkplaten van hoge kwaliteit krijgen vanaf ongeveer 15 EUR per m² tot 20 EUR per m² . Dit is iets duurder dan het klassieke trapeziumplaatwerk op het sheddak (ongeveer 7 EUR per m² tot 10 EUR per m²), maar in ieder geval aanzienlijk goedkoper dan hoogwaardige metalen daken gemaakt van koper- of roestvrijstalen platen (ongeveer 100 EUR per m² tot 140 EUR per m²).

Met de dakbedekking van een woonhuis, inclusief de extra benodigde speciale profielen (bermprofielen, gebogen nokkappen, dakrandplaten), materiaalkosten van ongeveer 30 EUR per m².

Prijsverschillen ten opzichte van het pannendak

De pure materiaalprijs voor zinkplaat is aanvankelijk hoger dan de eenvoudigste varianten van kleidakpannen (ongeveer 30% tot 50% meerkosten voor het materiaal, maar je moet altijd een dak in zijn geheel zien, inclusief de benodigde onderbouw, de productie van de benodigde dakdoorvoeringen, stormbescherming en andere constructiedetails.

De relatief lichte plaatstalen platen vragen om een ​​onderconstructie die beduidend minder draagkrachtig hoeft te zijn dan bij kleidakpannen of betonnen dakpannen. Ook dit kan aanzienlijke kosten besparen in de totale constructie. Bovendien is zinkplaat dankzij de grote paneelformaten zeer eenvoudig en snel te bevestigen en is het aanbrengen van tengellatten meestal volledig overbodig. Dit betekent dat de arbeidskosten voor dakbedekking in veel gevallen merkbaar lager zijn dan voor pannendaken.

In veel gevallen is het zeer duurzame zinken dak vaak goedkoper dan de “klassieke” dakbedekking met dakpannen van klei. Zelfs de angst dat bij goed uitgevoerde zinken daken, vooral bij geïsoleerde daken, harde en onaangename geluiden op het zinken dak zouden ontstaan ​​als het regent, is niet relevant.

Zuiver zinken dak

zinken dak kosten
Een puur zinken dak kost tot 90 EUR per vierkante meter.

Een weinig bekend bijzonder type metalen dak is het eigenlijke zinken dak, dat eigenlijk van puur zink is gemaakt. De zinken platen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, die ook als ruitpatroon gelegd kunnen worden, veelal met een speciaal stripsysteem. Net als koper vormt zink in de loop der jaren een zeer uniek, blauwgrijs patina, dat net als koper het materiaal uitstekend tegen corrosie beschermt.

De kosten voor een dak van puur zink variëren meestal tussen ongeveer 40 EUR per m² en 90 EUR per m², afhankelijk van het ontwerp.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een klein zomerhuis met een zadeldak bekleden met titaniumzinkplaten. De panlatten liggen er al, de panelen en de bermprofielen en nokkappen schroeven we zelf in De grootte van het dakoppervlak is 30 m².

Postprijs
Dakpanelen van zinkplaten710 EUR
Gebogen nokkappen en bermprofielen120 EUR
Bevestigingsmateriaal en aanvullende materialen60 EUR
arbeidskosten0 EUR (installatie door uzelf)
Totale kosten ermee900 EUR
Dus kosten per m² dakoppervlak29,66 EUR per m²

Afhankelijk van het gebruikte materiaal en het ontwerp van de dakpanelen kunnen de kosten in andere gevallen hoger of lager zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten voor een zinken dak?

Kostentracker expert: De materiaalkosten voor gegalvaniseerde dakbedekking liggen in de range van ongeveer 20 EUR per m², als de kosten voor de vereiste speciale profielen zijn inbegrepen, zijn de materiaalkosten meestal uiteindelijk op ongeveer 30 EUR per m².

Bij bekleding met zuiver zinkplaten kunnen de kosten voor het benodigde materiaal iets hoger zijn.

Een kostenvergelijking met kleipannen of betonnen dakpannen is moeilijk - hier moet altijd de totale prijs inclusief onderbouw en arbeidskosten worden gezien. Metalen daken kunnen echter - ongeacht de iets hogere materiaalkosten - hetzelfde of zelfs goedkoper uitvallen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een zinken dak afhankelijk?

zinken dak kosten
De kosten van een zinken dak zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • welk materiaal wordt gebruikt in welke uitvoering voor bekleding (materiaalprijs, zuiver zink, verzinkt plaatstaal of titaanzinkplaten, plaatvorm en maat)
  • hoeveel speciale profielen er nodig zijn
  • welke onderconstructie er komt (type latten, uitvoering dakmembraan, eventueel dakisolatie, etc.)
  • de hoeveelheid werk die gemoeid is met de dekking (resulterende arbeidskosten)

Vraag: Is het de moeite waard om een ​​zinken dak op een huis te plaatsen?

Kostentracker expert: Als je kijkt naar de kosten op lange termijn, dan zijn de verschillen met het pannendak of het met betonnen dakpannen bedekte dak relatief klein.

De kosten voor de dakbedekking kunnen op het moment van opbouw iets goedkoper zijn dan voor een pannendak - de zeer lage kosten van dakbedekking met betonnen dakpannen zullen waarschijnlijk moeilijk te ondergraven zijn.

Op lange termijn zijn de kostenverschillen nagenoeg onbeduidend, zelfs hoogwaardige pannendaken gaan gemakkelijk 40 tot 50 jaar mee. Als je het verschil in fabricagekosten deelt over de normale levensduur, is het verschil uiteindelijk maar minimaal.

Zinken daken zijn daarom een ​​optie voor dakbedekking in woongebouwen, en zijn in sommige gevallen zeker qua uitstraling interessant. De beslissing hiervoor is meer gebaseerd op persoonlijke voorkeuren dan op de daadwerkelijke significante kostenvoordelen van de plaatbekleding. Dit geldt met name voor architectonisch bijzondere dakvormen, waar metalen daken en vooral "echte" zinken daken meestal erg aantrekkelijk zijn.

zinken dak kosten
Zinken daken hebben ook enkele voordelen ten opzichte van gewone dakbedekkingen.

Er zijn ook enkele andere secundaire voordelen van metalen daken:

  • zeer hoge stabiliteit van het dak
  • grotere stormbeveiliging (er kunnen geen individuele dakpannen loskomen, de titaniumzinkplaten worden ook stevig op de dakconstructie geschroefd)
  • uitstekende bliksembeveiliging (metalen dak)
  • de dakbedekking is 100% recyclebaar

Om echt geld te besparen zijn er betere opties - bijvoorbeeld het plannen van een lessenaarsdak in plaats van een zadeldak (meer bruikbare hoogte in de dakruimte en ongeveer 30% lagere kosten voor zowel het dak als de dakbedekking).