Stamwratten verwijderen - wat kost het?

kosten voor het verwijderen van pedikels

Stekelige wratten komen vrij vaak voor bij mannen en vrouwen en kunnen visueel erg vervelend zijn voor de getroffenen. Waar de goedaardige huidgroei over gaat, hoe ze verwijderd kunnen worden en wat het kost, verduidelijken we in een uitgebreid interview met de kostentracker-expert.

Wat is een pedunculaire wrat?

kosten voor het verwijderen van pedikels
Stekelwratten zijn geen echte wratten.

Kostentracker: zelfs als de naam anders doet vermoeden, zijn stamwratten geen echte wratten, maar kleine skin-tags. Getriggerd door de overgroei van bepaalde bindweefselcellen, zijn ze meestal slechts enkele millimeters groot. Ze zijn een van de meest voorkomende goedaardige huidtumoren en worden door dermatologen aangeduid als zacht fibroom of fibroom.

De kans op nieuwe vorming neemt toe met de leeftijd en er is nauwelijks een bejaarde die nergens een pedunculaire wrat op het lichaam heeft. Erfelijke aanleg lijkt een rol te spelen bij de ontwikkeling, omdat vleesbomen veel vaker worden aangetroffen bij Midden- en Noord-Europeanen dan bij zwarte Afrikanen.

Wat kost het om stamwratten te verwijderen?

kosten voor het verwijderen van pedikels
Het verwijderen van pedunculaire wratten is medisch niet noodzakelijk.

Kostentracker: aangezien het verwijderen van pedunculaire wratten in de meeste gevallen niet nodig is vanuit medisch oogpunt, is de behandeling een privédienst. De wettelijke ziektekostenverzekering dekt deze niet. Daarom zult u bijna altijd voor het verwijderen van de kleine gezwellen uit eigen zak moeten betalen.

Afhankelijk van de gebruikte methode moet u rekening houden met de volgende kosten:

methodekosten
Chirurgische ingreep bij de dokter20 - 50 EUR
Laserbehandelingvanaf 40 EUR
glazuurvanaf 50 EUR
Elektrochirurgievanaf 50 EUR
Zelfbehandeling met een medicijn uit de apotheekvanaf 20 EUR

Aangezien artsen niet gebonden zijn aan het vergoedingsschema voor privédiensten, kunnen de werkelijke kosten enigszins afwijken van het bovenstaande bedrag.

Wanneer betaalt de zorgverzekeraar de afstand?

Kostentracker: als dit medisch noodzakelijk is, betaalt de zorgverzekering de kosten. Dit is het geval wanneer:

  • De stervormige wrat is geïnfecteerd geraakt,
  • is geblesseerd en blijft hevig bloeden,
  • er is een risico op infectie,
  • het fibroom veroorzaakt pijn,
  • de wrat bevindt zich op een erg ongemakkelijke plek, zoals het oog.

Hoe zien vleesbomen er precies uit?

Kostentracker: de ronde tumoren zijn meestal slechts enkele millimeters groot, maar kunnen ook zo groot zijn als een erwt. Ze steken boven het niveau van de huid uit en zijn ermee verbonden door een kleine steel. Fibromen zitten zelden met de basis direct op de huid.

kosten voor het verwijderen van pedikels
Fibromen bevinden zich meestal in de nek.

De huidgroei wordt heel vaak aangetroffen in de nek, in de oksels en in de liesstreek. Soms verschijnen ze afzonderlijk, soms in grotere groepen. Meestal zijn ze hetzelfde gekleurd als de omringende huid, maar ze kunnen ook donkerder en bijna zwart zijn.

Hoe diagnosticeert de arts vleesbomen?

Kostentracker: aangezien huidveranderingen verschillende oorzaken kunnen hebben, moet u voor de zekerheid altijd een arts raadplegen of het daadwerkelijk een goedaardige vleesboom is. Zomerse wratten hebben een zeer karakteristiek uiterlijk, zodat ze door medische professionals gemakkelijk als zodanig kunnen worden herkend. Als de verwijdering het minste vermoeden heeft dat het een kwaadaardige groei kan zijn, zal de arts een biopsie uitvoeren.

Moeten pedunculaire wratten worden verwijderd?

Kostentracker: zachte fibromen zijn volkomen onschadelijk en niet besmettelijk. Zodra ze een bepaalde grootte hebben bereikt, stoppen ze met groeien, maar gaan ze ook niet achteruit. Daarom is er geen medische noodzaak om het te verwijderen.

kosten voor het verwijderen van pedikels
Er zijn situaties waarin de stamwratten ongemakkelijk zijn.

Veel patiënten vinden de huidgroei echter hinderlijk, vooral als ze donker van kleur zijn en in het zichtbare gebied. Sieraden kunnen er ook in vast komen te zitten in de nek, het gezicht en de hoofdhuid, of je kunt tijdens het kammen aan de tepel vast komen te zitten. Dan kan het heel erg bloeden. Fibromen kunnen ook ontstoken raken. Het kan dus zinvol zijn om de gezwellen aan de arts te laten zien en, indien nodig, te laten verwijderen.

Welke methoden zijn er?

Kostentracker: het is aan te raden om altijd pedunculaire wratten te laten behandelen door uw huisarts of dermatoloog.

  • Bij chirurgische verwijdering wordt de knobbel weggesneden als onderdeel van een kleine operatie. Afhankelijk van de grootte en het aantal gezwellen wordt anesthesie uitgevoerd, het fibroom wordt verwijderd met een scalpel en de wond wordt vervolgens gehecht. Hiervoor moet u rekening houden met kosten vanaf 25 EUR. Als anesthesie nodig is, bedragen de kosten ongeveer 50 EUR.
  • Tijdens de behandeling met de laser wordt het overtollige huid verwijderd met de laserstraal. Voor een enkele pedunculaire wrat zijn de kosten ongeveer 40 EUR. Het verwijderen van meer vleesbomen in slechts één sessie is goedkoper. Je moet tussen de 5 en 7 EUR betalen voor elke knobbel.
  • De elektrocoagulatie door middel van een elektrisch mes of een elektrische lus wordt maar zelden gebruikt omdat dit scleroseringsproces bijna volledig is vervangen door de laser. Als de behandelende arts van deze mogelijkheid gebruik maakt, moet u rekening houden met kosten van 30 tot 50 EUR.
  • Met icing wordt een metalen applicator, die wordt gekoeld met vloeibare stikstof, tegen de wrat gehouden. De stervormige wrat is binnen enkele seconden bevroren en valt er na een paar dagen af. De prijs hiervoor is ongeveer 50 EUR.

Hoe kunnen de pedunculaire wratten beter niet worden verwijderd?

Kostentracker: we raden ten zeerste af om methoden zoals het binden of afsnijden van vleesbomen. Deze zelfbehandeling kan tot ernstige infecties leiden. Bovendien resulteert onjuiste verwijdering vaak in lelijke littekens.

Appelazijn of theeboomolie worden vaak aanbevolen als een effectief middel tegen pedunculaire wratten. Het effect is niet bewezen. Als u op deze manier wilt proberen de wratten te verwijderen, moet u het gebied goed in de gaten houden, omdat dit huidirritatie kan veroorzaken.

kosten voor het verwijderen van pedikels
U kunt vleesbomen ook zelf behandelen met een medicijn uit de apotheek.

U kunt vleesbomen zelf invriezen met geld van de apotheek. Deze koelen de groei af tot min 80 graden, zodat deze sterft en er vervolgens af valt.

Helpen wratgeneesmiddelen tegen pedunculaire wratten?

Kostentracker: aangezien stervormige wratten niet worden veroorzaakt door het papillomavirus, hebben zalven tegen echte wratten geen effect op hen. Om deze reden mogen ze niet worden gebruikt. De salicylzuurpleisters die vaak op wratten worden gebruikt, zijn ook niet effectief bij vleesbomen.