Zwanger of niet: hoeveel kost een zwangerschapstest?

zwangerschapstest kosten

Ben ik zwanger - of niet? Met een simpele urinetest kun je binnen enkele minuten bepalen of je zwanger bent. Ze bieden een hoog beveiligingsniveau en zijn gemakkelijk te gebruiken. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk hoeveel u aan deze tests moet uitgeven. In dit artikel vindt u ook veel meer waardevolle informatie over dit onderwerp.

Waar kan ik een zwangerschapstest kopen?

Kostentracker: u kunt een snelle zwangerschapstest krijgen in:

  • Apotheken
  • Drogisterijen
  • Supermarkten

evenals bij verschillende online retailers.

Wat kost een zwangerschapstest?

Kostentracker: een zwangerschapstest, die u zelf thuis kunt doen, is de gemakkelijkste en meestal de snelste optie. Als alternatief kunt u de zwangerschap laten bepalen door een artsentest. De prijzen hiervoor liggen binnen een beheersbaar bereik:

Kostenoverzichtprijs
Visuele zwangerschapstestEnkele verpakking vanaf 3 EUR, bulkverpakking ongeveer 1,50 EUR per test
digitale zwangerschapstestzonder wekelijkse bepaling 10 EUR, met wekelijkse bepaling 15 EUR
Zwangerschapstest bij de gynaecoloogzonder medische indicatie 20 euro, met gratis indicatie

Zijn dure tests beter dan goedkoop?

Kostentracker: er is geen algemeen antwoord op deze vraag. De nauwkeurigheid van de meting is afhankelijk van de hCG-concentratie in het bloed. Hoe lager de waarde, hoe duurder de test meestal is.

Soms bestaat dit uit een strook die gedeeltelijk bedekt is met een dun laagje plastic. Andere varianten zijn erg handig en hebben een klein kunststof handvat. Dit maakt de bediening eenvoudiger, maar verhoogt de prijs. Bijkomende functies zoals het specificeren van de week van de zwangerschap hebben ook invloed op de prijs.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

zwangerschapstest kosten

De in de handel verkrijgbare zwangerschapstest detecteert het zwangerschapshormoon in de urine

Kostentracker: de vrij verkrijgbare zwangerschapstests zijn urinetests. Deze detecteren het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine), dat wordt gevormd in de placenta. Het zorgt ervoor dat de zwangerschap behouden blijft. Het kan ongeveer zes tot negen dagen na de bevruchting in de urine worden gedetecteerd en na ongeveer 14 dagen in het bloed.

De detectie vindt plaats via een antilichaamreactie. Het hCG in de urine bindt zich aan de antilichamen die in het papier zijn gebonden. De vloeistof wordt in het testgebied gezogen via een punt die met urine wordt opgezogen en het antilichaamcomplex migreert naar het oppervlak.

Antilichamen aangebracht op het oppervlak vormen een duidelijk zichtbare vergelijkingslijn op een vooraf gedefinieerd punt. De ongebonden antistoffen migreren naar de tweede lijn en kleuren deze in geval van zwangerschap. Dus zelfs een lichte verkleuring duidt op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon.

De populaire digitale zwangerschapstesten werken volgens hetzelfde principe. U hoeft het resultaat echter niet zelf te interpreteren, want het wordt uitgelezen door fotodiodes.

Hoe gebruik ik de test correct?

Kostentracker: de procedure is hetzelfde voor bijna alle zwangerschapstests:

  • Ook als u al zo'n test heeft gedaan, dient u eerst de bijsluiter aandachtig te lezen.
  • De meeste zwangerschapstests kunnen op elk moment van de dag worden gebruikt. Bijzonder voordelig is het echter om de ochtendurine in een vroeg stadium te gebruiken. Dit is waar de concentratie van hCG het hoogst is.
  • Verwijder de teststrip met schone handen en raak het testgebied niet aan.
  • Afhankelijk van de fabrikant kunt u de strip direct in de urinestraal houden. U kunt ook wat urine in een bakje opvangen en de strip een paar seconden in de vloeistof doen tot aan het aangegeven merkteken.
  • Nu is het tijd om even te wachten.
  • Nadat de tijd is verstreken, geeft het controleveld weer of de test correct is toegepast. U kunt het resultaat lezen in het tweede veld.
  • Digitale tests tonen het resultaat op een klein display.

Wanneer zijn deze tests veilig?

Kostentracker: veel zwangerschapstests geven een betrouwbaar resultaat op de eerste dag na de menstruele afwezigheid. Vroege tests zijn gevoeliger, maar ook iets duurder. Deze reageren op zelfs de kleinste hoeveelheden hCG in de urine en beloven een betrouwbaar resultaat, zelfs vóór de dag waarop de menstruatie zou moeten beginnen. Dit kan echter nog steeds onnauwkeurig zijn. Het is daarom aan te raden om ongeveer een week later nog een test te doen.

Hoe zeker is het resultaat?

zwangerschapstest kosten

Applicatiefouten kunnen tot onjuiste resultaten leiden

Kostentracker: de meeste fabrikanten beloven een zekerheid van 99 procent indien correct uitgevoerd. Vaak leiden fouten tijdens het gebruik, bijvoorbeeld urine op de weergavepanelen, tot onjuiste resultaten.

Als de concentratie van hCG in de urine te laag is, zal de test een "vals negatief resultaat" opleveren. Misschien heb je de test te vroeg gedaan. Zelfs als u de zwangerschapstest overdag gebruikt en vooraf veel heeft gedronken, kan de test ten onrechte aangeven "niet zwanger".

"Fout-positieve" resultaten komen ook voor, bijvoorbeeld wanneer hormonen worden gemeten die vergelijkbaar zijn met hCG. Medicijnen zoals anticonceptiepillen, pijnstillers of vruchtbaarheidsondersteunende medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat de tests aantonen dat er geen zwangerschap is.

Daarom is het zinvol om de test een paar dagen later te herhalen. U moet altijd een positieve uitslag laten bevestigen door de gynaecoloog, die u zal adviseren over hoe u verder moet gaan en die tijdens de zwangerschap aan uw zijde zal staan.

Belangrijk: zorg ervoor dat de vervaldatum nog niet is verstreken. Als u de test enige tijd thuis wilt houden, dient u zich strikt te houden aan de bewaarcondities die in de bijsluiter staan ​​vermeld.

Zijn goedkope tests even goed als duur?

Kostentracker: Als u wilt besparen op de zwangerschapstest, kunt u rustig terugvallen op goedkope producten uit de drogisterij of bulkverpakkingen met meerdere teststaafjes .

Voorzichtigheid is echter geboden met zeer goedkope bulkverpakkingen, die u bijvoorbeeld bij online actiehuizen kunt krijgen. Deze komen vaak uit het buitenland en worden niet aanbevolen. De reden is simpel: de additieven die de kleurreactie veroorzaken, zijn relatief duur. Bij zeer goedkope zwangerschapstesten wordt er minder actief ingrediënt op de teststrip aangebracht, wat de betrouwbaarheid aantast.

Zelfgemaakte zwangerschapstest - werkt het?

Kostentracker: een nieuwe trend die zich via sociale netwerken heeft verspreid, zijn zelfgemaakte zwangerschapstests. Deze methoden lijken meer op een willekeurig raadspel. Ze zijn dus geen alternatief. Om deze reden moet u, als u vermoedt dat u zwanger bent, altijd een 'echte' zwangerschapstest ondergaan. Deze bieden een hoge beveiliging tegen een lage prijs.