Zwembad bouwen: bereken deze kosten

zwembad-bouwkosten

De zomers worden warmer en heter op onze breedtegraden en een beetje afkoeling tussendoor zou goed zijn. Het hebben van een eigen zwembad in de tuin zou dit veel gemakkelijker maken. In ons interview wilden we van de cost tracker-experts weten welke kosten er te verwachten zijn voor zo'n privézwembad in de tuin en welke daaruit voortvloeiende exploitatiekosten te verwachten zijn.

Vraag: Wat kost het om een ​​eigen zwembad in de tuin aan te leggen?

Kostentracker expert: De goedkoopste optie voor uw eigen privé zwembad in de tuin is natuurlijk het bovengronds zwembad. In solide kwaliteit en met een diameter tot 7 m en een waterdiepte van ongeveer 1,20 m, kunt u uw zomerzwemplezier beleven voor rond de € 1.000, - tot € 1.500, -.

Deze zwembaden zijn doorgaans probleemloos zelf op te zetten, er zijn geen grond- of installatiewerkzaamheden nodig wat uiteindelijk de kosten enorm zou verhogen.

zwembad-bouwkosten
De kosten voor de juiste zwembadbaden beginnen meestal rond de 2000 EUR.

In het geval van ingebouwde zwembaden zijn de zwembadbaden meestal al aanzienlijk duurder - ze beginnen bij ongeveer 2.000 EUR voor eenvoudige stalen baden, voor geprefabriceerde GVK-baden (glasvezelversterkte kunststof) moet u dan verwacht minstens 5.000 EUR aan kosten. Dan zijn er de kosten voor het plaatsen van de zwembadkuip, de nodige grondwerken waaronder het leggen van de zwembadfundering en het aansluiten van het zwembad, evenals de kosten voor het ontwerp van het zwembadgedeelte.

Al met al liggen de totale kosten al snel rond de 10.000 euro, wat ongeveer gelijk is aan een kleiner, zelfreinigend natuurlijk zwembad. Luxe zwembaden met goede warmteopslag RVS kuipen zijn dan in de meeste gevallen al het dubbele van de kosten - zo'n luxe project is dan voor minder dan 20.000 euro nauwelijks haalbaar, ook niet bij kleinere zwembadafmetingen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben genoeg van de te hete zomers en hebben daarom een ​​zwembad van 5 mx 3 m in onze tuin aangelegd. De waterdiepte moet 1,20 m zijn.

Postprijs
Materiaalprijs zwembadkuip (GVK) en toebehoren, 5 mx 3 m x 1,2 m7.200 EUR
Uitgraving, fundering en betonnen rug6.900 EUR
Totale zwembad- en installatiekosten14.100

De kosten voor het bouwen van grotere zwembaden of zwembaden met RVS kuipen kunnen dan nog hoger zijn. Omgekeerd kunnen door het gebruik van eenvoudige stalen kuipen, uw eigen werk, vooral bij het graven, of te kiezen voor een bovengronds zwembad ook de kosten aanzienlijk worden verlaagd.

Vraag: Wat is de omvang van de kosten voor de afzonderlijke items?

Kostentracker expert: Bij het bovengronds zwembad gelden alleen de kosten voor het zwembad zelf en, indien nodig, voor de benodigde accessoires (extra zwembadladders, afdekking, vormgeving van het zwembadgedeelte).

In het geval van ingebouwde baden omvat de poolkuip (stalen kuip vanaf 2.000 EUR, GVK-kuip vanaf ongeveer 5.000 EUR) ook de installatiekosten:

Kostenpostverwachte kosten (bij benadering)
Opgraving en grondverwijderingca. 15 EUR per m³ tot 25 EUR per m³, bij problematische bodemgesteldheid eveneens tot 100 EUR per m³
Stichting creatieca. € 5, - per m² tot € 25, - per m² voor ophogingen
Concreet werkongeveer 10 EUR per m² tot 35 EUR per m² betonoppervlak (ook rug van de kuip)
Zandfiltersysteem (aanschafkosten)ca. 150 EUR tot 1.000 EUR afhankelijk van de gewenste maat
Beveiligingsdekkingvanaf ca. 1.000 EUR (afhankelijk van maat en uitvoering)

Voor het ontwerp van het directe zwembad moeten mogelijk extra kosten worden berekend (bijv. Bestrating, natuursteenplaten, enz.)

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het aanleggen van een tuinzwembad afhankelijk?

zwembad-bouwkosten
De kosten voor het installeren van een zwembad zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • Welk type zwembad u kiest
  • de geselecteerde zwembadgrootte
  • de kosten voor de installatie en de basisuitrusting in het specifieke individuele geval (meestal alleen voor ingebouwde zwembaden, niet nodig voor bovengrondse zwembaden)
  • de kosten voor extra uitrusting en het ontwerp van het zwembadgedeelte (meestal alleen voor ingebouwde zwembaden)

De totale kosten voor het aanleggen van een zwembad in de tuin zijn niet te onderschatten.

Vraag: Wat zijn de gebruikskosten voor zo'n zwemgedeelte in de tuin?

Kostentracker-expert: welke kosten regelmatig en continu worden gemaakt, hangt af van het type zwembad, de grootte en uitrusting.

Voor kleinere zwembaden met eenvoudige apparatuur bedragen de gebruikskosten ongeveer 500 tot 1.200 EUR per jaar, plus (lage) elektriciteitskosten voor de werking van de pomp.

U kunt waterkosten verwachten voor de eerste vulling ongeveer 50 EUR tot 250 EUR aan het begin van het seizoen en ongeveer 50 EUR tijdens het seizoen. De kosten voor zwembadverwarming kunnen variëren tussen ongeveer 300 EUR en 1.000 EUR per jaar, maar deze kosten kunnen indien nodig worden vermeden met zonneverwarming (hogere aanschafkosten).

Voor de noodzakelijke schoonmaak van het zwembad zijn in veel gevallen ook enkele honderden euro's per jaar te verwachten.

De gebruikskosten voor een zwembad in uw eigen tuin kunnen hierdoor flink oplopen. Ze zijn altijd een beetje afhankelijk van het type en de grootte van het zwembad en de uitrusting. Ook het soort gebruik en de frequentie van gebruik spelen altijd een rol in de exploitatiekosten.